Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Pe site-ul DGRFP Brasov a fost publicat un material util privind acordarea biletelor de valoare.
Materialul poate fi gasit aici.
Acordarea în beneficiul angajaţilor a biletelor de valoare se face în condiţiile prevăzute de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare şi HG 1045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
Excepţie: Voucherele de vacanţă se acordă până la 31 decembrie 2020 conform OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă .
BILETELE DE VALOARE care pot fi acordate sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creşă, tichete culturale şi vouchere de vacanţă.
Biletele de valoare pot fi emise atât pe suport hârtie, cât şi pe suport electronic. Biletele de valoare emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar, şi pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru achiziţionarea bunurilor şi serviciilor pentru care au fost emise
Angajatorii împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc prin contractele colective de muncă sau prin Regulamentul intern, după caz, clauze privind acordarea biletelor de valoare, inclusiv stabilirea concretă a activităţilor, destinaţiilor şi evenimentelor care se încadrează în cheltuieli sociale*, pentru care se vor acorda salariaţilor tichete cadou, tichete de creşă şi culturale.
Angajatorii care acordă bilete de valoare salariaţilor evidenţiază în bugetele proprii aprobate potrivit legii, într-o poziţie distinctă de cheltuieli denumită “Tichete de masă”, “Tichete cadou”, “Tichete de creşă”, “Tichete culturale” sau “Vouchere de vacanţă”, după caz, sumele destinate acoperirii valorii nominale a biletelor de valoare, potrivit celor convenite cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor. Pentru instituţiile publice, biletele de valoare pot fi acordate în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinaţie în bugetele proprii aprobate în condiţiile legii.
TICHETELE DE MASĂ
-sunt bilete de valoare acordate angajaţilor lunar ca alocaţie individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare, şi pot fi pe suport hârtie sau pe suport electronic.
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masă.
Nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii:
– efectuează concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, potrivit contractelor colective de muncă;
– beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, precum şi de zile festive şi de sărbătoare legale sau de alte zile libere;
– sunt delegaţi sau detaşaţi în afara localităţii în care îşi au locul permanent de muncă şi primesc indemnizaţie de delegare sau de detaşare;
– se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenţi de la locul de muncă ori se află în alte situaţii stabilite de angajator împreună cu organizaţiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.În cazul salariaţilor angajaţi în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial, precum şi în cazul cumulului de funcţii, tichetele de masă pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariaţii în cauză îşi au funcţia de bază. În cazul în care nu se poate stabili funcţia de bază, beneficiarul tichetelor de masă alege, în scris, angajatorul care îi va acorda tichetele, având obligaţia de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, şi către ceilalţi angajatori opţiunea.
În cazul salariaţilor a căror durată zilnică a timpului de muncă este mai mare de 8 ore – în regim de tură, numărul de zile pentru care se acordă tichete de masă se determină prin împărţirea numărului de ore în care salariatul a fost prezent la lucru la durata normală a timpului de muncă de 8 ore. Fracţiile rezultate din calcul se consideră zi de prezenţă la lucru, cu condiţia ca totalul zilelor rezultat să nu depăşească numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele. Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 15,18 lei.
OBS: Nu se acordă tichete de masă personalului care beneficiază de indemnizaţie de hrană potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv de drepturi de hrană în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
TICHETELE CADOU
– sunt bilete de valoare acordate ocazional angajaţilor pentru cheltuieli sociale* sau acordate altor categorii de beneficiari pentru campaniile de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate
Angajaţii pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinaţiile sau evenimentele care se încadrează în cheltuielile sociale*.
Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor cadou nu poate depăşi sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul alocat fiecărui eveniment.
Valoarea nominală a unui tichet cadou este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei.
TICHETELE DE CREŞĂ
– sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap
Tichetele de creşă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul şi se acordă, la cerere, unuia dintre părinţi sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie.
Nu pot beneficia de tichete de creşă asistenţii maternali profesionişti sau persoanele la care este găzduit copilul şi pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor de creşă nu poate depăşi suma de 450 de lei pentru o lună, pentru fiecare copil aflat la creşă. Valoarea tichetelor de creşă se cumulează cu alocaţia de stat pentru copii acordată conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, şi cu stimulentul de inserţie care se acordă la reluarea activităţii, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011.
În cazul salariaţilor angajaţi în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial, precum şi în cazul cumulului de funcţii, tichetele de creşă pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariaţii în cauză îşi au funcţia de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcţia de bază, beneficiarul tichetele de creşă alege, în scris, angajatorul care îi va acorda tichetele de creşă, având obligaţia de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, şi către ceilalţi angajatori opţiunea.
TICHETELE CULTURALE
– sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale
Bunurile şi serviciile culturale pot fi:
– abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecţii cinematografice, muzee, festivaluri, târguri şi expoziţii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;
– cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme, în orice format.
Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depăşi suma de:
– 150 de lei pentru tichetele acordate lunar,
– 300 de lei/eveniment pentru cele acordate ocazional
VOUCHERELE DE VACANŢĂ
– sunt bilete de valoare care se acordă angajaţilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern
Angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condiţiile legii, vouchere de vacanţă.
Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub formă de vouchere de vacanţă de către alţi angajatori decât instituţiile publice reprezintă contravaloarea a maximum 6 salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel stabilit în condiţiile legii. Voucherele de vacanţă emise pe suport electronic pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanţă acordate de către angajator şi pot fi utilizate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice în unităţile afiliate .
Voucherul de vacanţă are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic, în cazul în care voucherul a fost emis pe acest tip de suport .
REGIMUL FISCAL APLICABIL BILETELOR DE VALOARE
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, la angajator:
– cheltuielile cu tichetele cadou, tichetele culturale şi tichetele de creşă, fac parte din categoria cheltuielilor sociale deductibile limitat în cotă de până la 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului;
– cheltuielile reprezentând tichetele de masă şi vouchere de vacanţă acordate de angajatori sunt cheltuieli deductibile în limita valorii prevăzută de lege. [art. 25 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal]
– cheltuielile pentru marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţele existente sau noi, participarea la târguri şi expoziţii, la misiuni de afaceri, editarea de materiale informative proprii, sunt cheltuieli efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice.
Din punctul de vedere al impozitului pe salarii:
• La salariat:
Sunt neimpozabile:
– tichetele cadou oferite de angajatori salariaţilor şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie în limita valorii de 150 lei, pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie menţionată. [art. 76 alin.(4) lit. a) din Codul fiscal]
OBS: Limita de 150 lei se aplică separat pentru tichetele cadou acordate pentru fiecare ocazie menţionată, pentru fiecare angajat şi pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar şi în cazul în care părinţii lucrează la acelaşi angajator.
Sunt impozabile:
– tichetele cadou oferite salariaţilor şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie pentru partea care depăşeşte limita de 150 lei; [art. 76 alin.(4) lit. a) din Codul fiscal]
– tichetele cadou oferite cu alte ocazii decât cele menţionate mai sus; [avantaje potrivit art. 76 alin.(3) lit. h) din Codul fiscal]
– tichetele de masă, voucherele de vacanţă, tichetele de creşă şi tichetele culturale.
OBS:
La determinarea impozitului pe salarii se ia în calcul valoarea nominală a tichetelor de masă, tichetelor de creşă, tichetelor cadou, voucherelor de vacanţă, şi impozitarea se face în luna în care acestea sunt primite. [pct. 14 alin. (4) din norme ]
La alţi beneficiari:
Sunt impozabile tichetele cadou pentru campaniile de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi reprezintă venit obţinut ocazional în afara unei relaţii generatoare de venituri din salarii, impozitându-se ca venituri din alte surse.
Din punctul de vedere al contribuţiilor sociale obligatorii:
NU se datorează contribuţii sociale obligatorii pentru:
– tichetele cadou oferite de angajatori salariaţilor şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie în limita valorii de 150 lei, pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie menţionată. [art. 142 lit. b), art. 157 alin. (2), art. 2204 alin. (2) Cod fiscal]
– tichetele cadou oferite cu alte ocazii decât cele menţionate mai sus;
– tichetele de masă, de creşă, culturale şi voucherele de vacanţă acordate în limita valorii prevăzută de lege;
Se datorează contribuţii sociale obligatorii pentru:
– tichetele cadou oferite salariaţilor şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie pentru partea care depăşeşte limita de 150 lei; [art.142 lit. b), pct. 5 alin. (1) norme]
Dacă valoarea tichetelor cadou acordate altor categorii de beneficiari persoane fizice pentru campaniile de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, încadrate în categoria veniturilor din alte surse, cumulată cu veniturile enumerate la art. 155 depăşeşte plafonul a 12 salarii minime brute pe ţară, persoana fizică datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi depune declaraţia unică. [art. 155 alin. (1), art. 174 alin. (1) Cod fiscal]
*Cheltuielile care fac parte din categoria cheltuielilor sociale sunt menţionate la art. 25 alin. (3) lit.b) din Codul fiscal
Baza legală:
-Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, cu excepţia art. 24 – 27, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021 şi art. 35, care a intrat la vigoare la 3 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României, Partea I,
– Legea 227/2015 privind Codul fiscal: 25 alin. (3) lit. b) pct. 3, art. 60, art. 76 alin.(3) lit. h), art. 142 lti.r), art. 157 alin.(2) .
– HG 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal: pct. 14 alin.1 dat în aplicarea art. 76,
-HG 1045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare